Technologie

Is het besturen van een heftruck moeilijk?

Het besturen van een heftruck zonder hierin geschoold te zijn kan leiden tot ernstige ongelukken op de werkvloer. Het besturen van een heftruck wordt niet per se als moeilijk gezien, maar moet toch ook zeker niet onderschat worden. Je hebt namelijk wel enige instructie en ervaring nodig om te weten hoe het werkt. Daarnaast ben je als werkgever verplicht een veilige werkomgeving voor je werknemers te bieden en wil je niet dat er een ongeluk met de heftruck gebeurt wat niet terug te draaien valt. Zorg er daarom voor dat je werknemers een heftruckcertificaat hebben.

Welke type heftrucks zijn er allemaal?

Heftrucks worden veel gebruikt in logistieke en industriële bedrijven om zware ladingen te verplaatsen. Een heftruck is een klein voertuigje met een hefplatform dat omhoog en omlaag kan bewegen. Met het hefplatform til je de ladingen op. Er zijn veel verschillende soorten heftrucks en ze zijn niet allemaal geschikt voor dezelfde werkzaamheden. Ten eerste zijn er bijvoorbeeld palletwagens, ook wel pompwagens genoemd, waarmee je relatief lichtere ladingen kunt optillen. Deze moeten ook vaak op eigen kracht getrokken worden. Ten tweede zijn er elektrische heftrucks. Deze zijn erg geschikt voor binnenruimten en voor het vervoeren van pallets, bokken en boxpallets. Ten derde zijn er zijlader vorkheftrucks die vooral geschikt zijn voor in smalle gangpaden. Dit zijn maar drie voorbeelden, er zijn nog veel meer soorten.

Hoe behaal ik mijn heftruckcertificaat?

Ondanks dat een heftruckcertificaat niet verplicht is, is het wel zeer aan te raden werknemers deze te laten behalen. Zo zijn werknemers op de hoogte van veiligheidsregels en weten ze hoe ze een heftruck moeten besturen. De opleiding bestaat uit 1 à 2 dagen waarbij er theoretische uitleg en praktijk uitleg wordt gegeven. Aan het einde hiervan vindt een examen plaats.

Koop ik een nieuwe of een gebruikte heftruck?

Heftrucks zijn redelijk prijzig. Je moet al gauw denken aan enkele duizenden tot meerdere tienduizenden euro’s. We kunnen ons voorstellen dat dit voor een bedrijf een grote investering is, zeker als je nog aan het opstarten bent. Kijk daarom ook naar andere opties in plaats van het kopen van een nieuwe heftruck. Een gebruikte heftruck kan meestal nog prima een aantal jaar mee en kan je bijvoorbeeld opkopen via speciale veilingsites. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om heftrucks te leasen van een bedrijf. Zo hoef je de kosten niet in één keer te betalen.

Als je zorgt dat je werknemers hun heftruckcertificaat hebben behaald, weet je zeker dat ze op de hoogte zijn van de veiligheidsregels. Zo voorkom je ongelukken op de werkvloer!

Auteur

info@accept-it.nl