Lifestyle

Waarom vaccineren voor je reis?

Voor sommige landen zul je een vaccinatie moeten halen om te voorkomen dat je besmet zal worden met een heersende ziekte. Er zijn gevaarlijke ziektes zoals gele koorts, maar ook minder gevaarlijke ziektes zoals gordelroos. Dat neemt niet weg dat het niet vervelend is, daarom kun je voor zowel een gele koorts vaccinatie kiezen als een gordelroos vaccinatie. Hiermee voorkom je gezondheidsproblemen, lees hier meer over vaccinaties die je kunt halen voordat je op reis gaat.

Eisen per land

Het type vaccinatie dat je kan halen is afhankelijk van het land waar je heen gaat. In de meeste landen rondom Nederland heersen geen ziektes die er in dit land niet zijn. Voor deze ziektes ben je vaak al ingeënt op jonge leeftijd. In landen in Azië, Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, Oost-Europa en landen rondom de Middellandse Zee heersen nog andere ziektes. Soms is het verplicht om je hiervoor te laten vaccineren, omdat jij ook weer anderen kunt besmetten. Het kan ook zo zijn dat het aanbevolen is, maar niet verplicht. Een veelvoorkomende ziekte komt van de malariamug, als je naar een tropisch land gaat is het verstandig om altijd malariatabletten mee te nemen.

Tarieven

Vaccinaties die vanuit Rijksoverheid aan kinderen worden aangeboden zijn gratis. Ga je op vakantie? Dan is er een grote kans dat je zelf de kosten voor je vaccinatie moet betalen. Soms wordt dit vergoedt door je zorgverzekering, afhankelijk van het type verzekering dat je hebt. Vraag dit altijd na, zodat je zeker weet wat de kosten zijn. De vaccinaties kun je halen bij je lokale GGD, de tarieven zullen verschillen per locatie. Ernstige ziektes waar je je verplicht voor moet inenten zijn vaak goedkoper dan bijvoorbeeld een gordelroosvaccinatie. Ook jouw leeftijd kan een verschil in de prijs brengen, voor kinderen zijn de vaccinaties vaak goedkoper. Daarnaast betaal je nog consultkosten en administratiekosten.

Werking

Hoe lang een vaccinatie werkt is afhankelijk van de ziekte waar je je voor laat inenten. Zo is een vaccin tegen de gele koorts levenslang geldig. Andere inentingen zijn 10 jaar geldig, of 1 jaar als je bijvoorbeeld zwanger bent. Er zijn veel ziektes waar je je voor kunt laten inenten, dus het zal verschillen per situatie. Afhankelijk van het land waar je heen gaat en welk vaccin je nodig hebt zul je soms tot wel 6 weken voor vertrek de prik moeten halen.

Conclusie

Het is belangrijk om te controleren of er bepaalde vaccinaties op reis verplicht zijn. Doe dit bij voorkeur meteen, omdat je soms langer van te voren de prik moet halen. Controleer ook bij je aanvullende zorgverzekering of je een vergoeding krijgt voor de vaccinatie. Vaak zijn de inentingen wel lang geldig.

Auteur

info@accept-it.nl

De keuze voor een eigen huis

20 december 2021